Pravilnik o piškotkih

Ob obisku tega spletnega mesta se trudimo vsakemu obiskovalcu zagotoviti najboljšo internetno izkušnjo. Za dosego navedenega, pravilno delovanje spletnega mesta, možnost njegovih nadaljnjih izboljšav in izboljšanje izkušnje brskanja uporabljamo določene piškotke.

Vsiljivih piškotkov ne uporabljamo, pred uporabo piškotkov pa uporabnika vedno prosimo za soglasje, kadar ne gre za nujne piškotke. Nujnih piškotkov, ki so potrebni za delovanje tega spletnega mesta, ni mogoče izklopiti, lahko pa uporabnik vse nepotrebne piškotke blokira. Z blokiranjem piškotkov lahko uporabnik še vedno brska po spletnem mestu, vendar nekatere njegove funkcije, ki izboljšajo izkušnjo, ne bodo na voljo.

Ta pravilnik o piškotkih pojasnjuje, kaj so piškotki in kako jih uporabljamo. V prvem delu tega pravilnika vam predstavljamo piškotke na splošno, da izveste, kaj so piškotki, kakšni so njihova funkcija, način in posledice njihovega blokiranja. V drugem delu najdete informacije o načinu in pogojih uporabe piškotkov na tem spletnem mestu.

Za ostala vprašanja in informacije lahko stopite v stik z nami.

 

SPLOŠNI POJMI

KAJ SO PIŠKOTKI?

Piškotek predstavlja informacije, ki jih obiskano spletno mesto shrani na vaš računalnik. Piškotki običajno shranijo vaše nastavitve in nastavitve za spletno mesto, kot je vaš želen jezik ali naslov. Ko pozneje ponovno obiščete isto spletno mesto, spletni brskalnik ponovno pošlje piškotke, ki pripadajo temu spletnemu mestu. To spletnemu mestu omogoča prikaz informacij, prilagojenih vašim potrebam.

 

KATERE INFORMACIJE LAHKO SHRANIJO PIŠKOTKI?

Piškotki lahko shranijo široko paleto informacij, vključno z osebnimi podatki (kot je vaše ime ali e-poštni naslov), vendar pa je te informacije mogoče shraniti le, če shranjevanje sami omogočite. To spletno mesto namreč ne more dostopati do informacij, če dostopa niste omogočili, in ne more dostopati do drugih datotek v vašem računalniku. Privzete aktivnosti shranjevanja in pošiljanja piškotkov vam niso vidne, lahko pa spremenite nastavitve spletnega brskalnika in tako izberete, ali želite odobriti ali zavrniti shranjevanje piškotkov, samodejno izbrisati shranjene piškotke, ko zaprete spletni brskalnik, in podobno.

 

KAJ JE NAMEN PIŠKOTKOV

Zagotavljanje pravilnega delovanja spletnega mesta, nadaljnje izboljšave in izboljšanje uporabnikove izkušnje med brskanjem.

 

PIŠKOTKI GLEDE NA NAMEN

 

Tehnični piškotki – obvezni piškotki

Ti so nujni za delovanje spletnega mesta in jih ni mogoče izklopiti v naših sistemih (vedno aktivni). Običajno so nameščeni kot odgovor na vaša dejanja, ki vključujejo zahtevo za storitve, kot so nastavitve piškotkov, prijava ali izpolnitev obrazcev. Brskalnik lahko nastavite tako, da blokira te piškotke ali pošlje opozorilo o njih, vendar v tem primeru nekateri deli spletnega mesta ne bodo delovali. Ti piškotki ne shranjujejo nobenih informacij, s katerimi bi vas lahko identificirali.

Funkcionalni piškotki (za nastavitve)

Spletnemu mestu omogočajo izboljšano delovanje in prilagoditev po meri (lahko jih izklopite).

Statistični piškotki

Omogočajo beleženje obiska in virov prometa za namene merjenja in izboljšanja učinkovitosti spletnega mesta (lahko jih izklopite).

Tržni piškotki

Uporabljajo se za sledenje uporabnikom po spletnih mestih in prikazovanje ciljanih oglasov (lahko jih izklopite).

ZAČASNI PIŠKOTKI (sejni piškotki)

Začasni ali sejni piškotki se odstranijo z vašega računalnika, ko zaprete spletni brskalnik. Spletna mesta uporabljajo začasne piškotke za shranjevanje začasnih podatkov.

TRAJNI PIŠKOTKI

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni na računalniku tudi po zaprtju spletnega brskalnika. Z njimi spletna mesta shranjujejo podatke, kot sta vaše uporabniško ime in geslo, tako da se vam ni treba prijaviti vsakič, ko obiščete določeno spletno mesto. Trajni piškotki ostanejo na vašem računalniku dneve, mesece, celo leta.

PIŠKOTKI PRVE STRANI

Piškotki prve strani izvirajo s spletnih mest, ki jih uporabnik obišče, in so lahko trajni ali začasni. S pomočjo teh piškotkov lahko spletna mesta shranijo podatke, ki jih bodo ponovno uporabila ob naslednjem obisku istega spletnega mesta.

PIŠKOTKI TRETJIH STRANI

Piškotki tretjih strani izvirajo iz oglasov z drugih spletnih mest (kot so pojavni ali drugi oglasi), ki so nameščeni na spletnem mestu, ki ga uporabnik obišče. S temi piškotki lahko spletna mesta spremljajo uporabo interneta za namene trženja.

 

  • UPORABA PIŠKOTKOV NA TEM SPLETNEM MESTU

 

ALI SPLETNO MESTO UPORABLJA PIŠKOTKE?

To spletno mesto uporablja piškotke, da bi uporabniku zagotovilo boljšo uporabniško izkušnjo. Pri tem uporabljamo tehnične (nujne) piškotke, ki so nujni za delovanje tega spletnega mesta, jih ni mogoče izklopiti in ne zahtevajo soglasja uporabnika, ter funkcionalne, statistične in tržne piškotke, za uporabo katerih prosimo uporabnika za soglasje, pri čemer uporabniku omogočimo njihovo upravljanje ves čas uporabe tega spletnega mesta.

Uporabnik je takoj ob prihodu seznanjen s piškotki, jih lahko sprejme ali upravlja.

Če uporabnik ne želi, da ga računalnik med obiskom prepozna, lahko nastavitve prilagodi tako, da računalnik ne shranjuje piškotkov na trdi disk, tako da v nastavitvah brskalnika izbere možnost zavrnitve piškotkov.

Na našem spletnem mestu uporabljamo orodja za zbiranje in analizo podatkov o obisku in uporabi spletnega mesta ter njegovo prilagajanje vašim potrebam. Ti podatki vključujejo naslov IP, vendar uporabnika s pomočjo teh podatkov ne moremo identificirati.

VRSTE PIŠKOTKOV, KI JIH OBIČAJNO UPORABLJAMO

  • Začasni piškotki (sejni piškotki) – to so začasni piškotki, ki potečejo (in se samodejno izbrišejo), ko zaprete spletni brskalnik. Spletno mesto uporablja sejne piškotke za omogočanje dostopa do vsebine.
  • Trajni piškotki – običajno imajo datum poteka daleč v prihodnosti in bodo ostali shranjeni v brskalniku uporabnika, dokler ne potečejo ali niso ročno izbrisani. Spletno mesto uporablja trajne piškotke za boljše razumevanje navad svojih uporabnikov, da lahko izboljša spletno mesto glede na navade svojih obiskovalcev. Te informacije so anonimne.
  • Piškotki tretjih strani – obstaja več zunanjih storitev, ki lahko na računalnike shranijo omejene piškotke. Takšnih piškotkov to spletno mesto ne namesti, se pa nekateri uporabljajo za normalno delovanje določenih funkcij, ki uporabnikom olajšajo dostop do vsebine.

SOGLASJE ZA SHRANJEVANJE PIŠKOTKOV

Z uporabo spletnega mesta brez spreminjanja nastavitev za zavrnitev soglasja za shranjevanje piškotkov sta uporaba in shranjevanje piškotkov na računalnik dovoljena. Če se uporabnik s shranjevanjem piškotkov ne strinja, bo njihovo shranjevanje onemogočeno, uporabnik pa bo lahko še vedno brskal po tem spletnem mestu, s tem da mu določene možnosti ne bodo na voljo v celoti.

KAKO ONEMOGOČITI PIŠKOTKE

Piškotke, ki na tem spletnem mestu niso nujni, lahko upravljate v nadzornem oknu.

Z izklopom piškotkov se uporabnik odloči, ali bo dovolil shranjevanje piškotkov na svojem računalniku.

Poleg tega lahko nekatere ali vse piškotke sprejmete ali zavrnete s prilagoditvijo nastavitev brskalnika. Nastavitve piškotkov lahko nadzirate in konfigurirate tudi v spletnem brskalniku. Na naslednjih povezavah najdete informacije o tem, kako spremeniti nastavitve za nekatere najpogosteje uporabljene spletne brskalnike:

DODATNE INFORMACIJE O ONEMOGOČANJU PIŠKOTKOV

Nekateri brskalniki vam omogočajo brskanje po spletu v »anonimnem« načinu, ki omeji količino podatkov, nameščenih na vaš računalnik, in samodejno izbriše trajne piškotke, nameščene na vaš računalnik ali mobilno napravo, ko zaključite sejo brskanja. Obstaja tudi veliko aplikacij tretjih strani za blokiranje ali upravljanje piškotkov, ki jih lahko dodate v svoj brskalnik. Piškotke, ki so bili predhodno nameščeni v vašem brskalniku, lahko tudi izbrišete, in sicer tako, da izberete možnost brisanja zgodovine brskanja in pri tem vklopite tudi možnost brisanja piškotkov. Podrobnejše informacije o piškotkih in prilagajanju nastavitev brskalnika najdete na naslednjih povezavah:

SPREMEMBE PRAVILNIKA O PIŠKOTKIH

Določila tega pravilnika redno pregledujemo in spreminjamo v skladu z dejanskim stanjem in potrebami. Morebitne spremembe občasno preverite.

ZADNJI PREGLED IN KONTROLA

  • Marec 2024